Pelion holiday family retreat of three volumes

Location: Agia Triada, Pelion, Greece

Project year: 2002-2006

Simplicity in design, geometrical clarity, space functionality and dialogue with the estate’s elements constitute a timeless architecture integrated into the landscape.

more

The residence is located below the Monastery of the Holy Trinity found on the southern outskirts of Pelion facing Pagasetic gulf. The planning parameters were influenced by special characteristics of the natural environment, such as the trees, the view, the slope and the orientation.

Simplicity in design, geometrical clarity, space functionality and dialogue with the estate’s elements constitute a timeless architecture integrated into the landscape.

The configuration consists of three main volumes and one secondary one-storey. The linear layout enhances fine views, better ventilation and natural lighting. The swimming-pool is the water basis for the underground volume and the last mentioned is the basis for the main residence volumes.

The guest house consisting of two bedrooms, kitchen and a bathroom, together with the engine room and a water tank on the lower level of the terrace and utility rooms form the layout of the underground and ground-floor, utilizing the slope. The main kitchen, the dining room, and the sitting room organize the ground-floor. The sitting room is differentiated from the other spaces due to its height and the visible roof above it.

The construction materials were mostly traditional, local, natural and recycled. Through time, they add aesthetic value to the construction for their natural wear and tear. Timber, stones, handmade metal and wooden elements, traditional wooden roofs and floors, floors of Pelion plates. Large window openings with nice views, arched ceilings, and alcoves on walls form a special decoration. At the same time, modern technology coexists subtly and is incorporated to the interior’s aesthetics.