El for Sam

Τοποθεσία: Σπυρίδη & Σωκράτους, Βόλος

Χρόνος κατασκευής: 2017

Διατηρώντας τις υφιστάμενες δομές δημιουργήθηκε ένας χώρος συνυφασμένος με τις ανάγκες του σήμερα, τις προσταγές της αγοράς και τις επιθυμίες της ιδιοκτήτριας.

περισσότερα

Το κατάστημα γυναικείων και αντρικών εσωρούχων και αξεσουάρ «El for Sam» βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Σπυρίδη και Σωκράτους στο εμπορικό κέντρο του Βόλου. Πρόκειται για ένα κατάστημα το οποίο φιλοξενείται σε υφιστάμενο κέλυφος και διαρθρώνεται σε δύο επίπεδα.

Διατηρώντας τις υφιστάμενες δομές δημιουργήθηκε ένας χώρος συνυφασμένος με τις ανάγκες του σήμερα, τις προσταγές της αγοράς και τις επιθυμίες της ιδιοκτήτριας. Ένας χώρος ευέλικτος, με διαφάνειες και λιτές γραμμές. Ειδικότερα, έχοντας ως βασική σχεδιαστική αρχή, ο χώρος να αποτελεί υπόβαθρο για την ορθότερη ανάδειξη των προϊόντων, οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις αφορούν στη δημιουργία ενός καθαρού χώρου «φόντου».

Τις δύο όψεις συγκροτούν μεγάλες τζαμαρίες προσφέροντας διαφάνεια και αμεσότητα με το εσωτερικό του καταστήματος. Στοιχεία του φέροντος οργανισμού αξιοποιούνται για την τοποθέτηση πινακίδων με την επωνυμία, ενώ η στέψη επενδύεται με μεταλλικές περσίδες οριοθετώντας το περίγραμμά του καταστήματος.

Στο εσωτερικό του, ο συνδυασμός των φυσικών υλικών (τσιμεντοκονίες και ξύλα) με τα μέταλλα δημιουργεί το κατάλληλο σκηνικό για την προβολή των προς πώληση προϊόντων. Στη «χαριτωμένη ατέλεια» των φυσικών ξύλων προστίθενται μικρές εκπλήξεις, όπως βότσαλα, δημιουργώντας μια φίνα επιφάνεια η οποία προκαλεί για βιωματική επαφή. Παράλληλα, για την καλύτερη ανάδειξη, αλλά και αποθήκευση, των διαφορετικών κατά περίπτωση προϊόντων, κατασκευάστηκαν χειροποίητα έπιπλα με δυνατότητα μετατροπής τους επιτρέποντας την αέναη εναλλαγή της διαρρύθμισης του χώρου. Με μια σύνθεση από σχοινί και γάντζους που αναρτώνται από την οροφή τοποθετήθηκαν μεταλλικά στεφάνια που λειτουργούν σαν αιωρούμενες «προθήκες» για τα πιο «ιδιαίτερα- προκλητικά» προϊόντα. Το ύψος των «προθηκών» αυτών μεταβάλλεται ενισχύοντας την τρισδιάστατη οπτική του καταστήματος.

Ειδικότερα, όσον αφορά στα έπιπλα του ισογείου, όπου φιλοξενείται η γυναικεία συλλογή και συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος όγκος των εμπορευμάτων, συναντώνται μεγάλοι πάγκοι, συρταριέρες και δοκοί ανάρτησης. Στο πατάρι, όπου φιλοξενείται η αντρική συλλογή, πέρα των ντουλαπιών και των συρταριών βρίσκεται και μια «κρεβάτα-καθιστικό».

Η άνοδος στο πατάρι επιτυγχάνεται μέσω της «τρισυπόστατης» σκάλας. Η δομή της σκάλας εξυπηρετεί, πέρα της προσπελασιμότητας του παταριού, στην καλύτερη έκθεση μέρους των προϊόντων, καθώς στο κάτω τμήμα της δημιουργούνται προθήκες, και στη δημιουργία ενός μικρού καθιστικού. Συνδυαστικά, οι μεταλλικοί χειρολισθήρες επιτρέπουν την ανάρτηση σε αυτούς διαφόρων εμπορευμάτων.

Κύριο μέλημα ήταν η δημιουργία ενός μοντέρνου, πολυτελούς και άνετου χώρου ανάδειξης των μοναδικών εμπορευμάτων, ο οποίος θα προδιαθέτει τον καταναλωτή να τον επισκεφθεί.