Ένα «αχυρόσπιτο» με φυσική δόμηση

Τοποθεσία: Αγριά, Μαγνησία

Χρόνος κατασκευής: 2014-2016

Στόχος της εν λόγω μελέτης ήταν η αξιοποίηση των δυνάμεων της φύσης για την κάλυψη των ενεργειακών και οικιστικών αναγκών των κατοίκων.

περισσότερα

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του αχυρόσπιτου στην Αγριά Μαγνησίας, ανήκει σε ένα ζευγάρι νέων ανθρώπων, οι οποίοι εγκαταλείποντας το κλεινόν άστυ όπου ζούσαν για χρόνια, αποφάσισαν να έρθουν στη Μαγνησία κάνοντας μια νέα αρχή. Μια αρχή που θα συνδυάζει τα χαρακτηριστικά της φύσης και της οικολογίας. Αναζητώντας, λοιπόν, την ομορφιά της ζωής μέσα στη φύση, αξιοποίησαν ένα κτήμα στην περιοχή της Αγριάς Βόλου για να ανεγείρουν, σύμφωνα με τις αρχές της φυσικής δόμησης,  το σπίτι που θα μείνουν.

Στόχος της εν λόγω μελέτης ήταν η αξιοποίηση των δυνάμεων της φύσης για την κάλυψη των ενεργειακών και οικιστικών αναγκών των κατοίκων. Βασικό στοιχείο προβληματισμού αποτέλεσε η συνολική πορεία ζωής του κτιρίου αλλά και το συνολικό του ενεργειακό και οικονομικό αποτύπωμα, από την κατασκευή του μέχρι την ανακύκλωση του. Για το λόγο αυτό και σε συνδυασμό με τις νέες κοινωνικές συνθήκες και αντιλήψεις επιλέχθηκε η αξιοποίηση των παραγκωνισμένων «αρχέγονων» κατασκευαστικών τεχνικών. Οι «αρχέγονες» αυτές κατασκευαστικές μέθοδοι δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις σύγχρονες μεθόδους κατασκευής, καθώς προσφέρουν μια σειρά πλεονεκτημάτων, όπως πιο προσιτή κατασκευή, ιδιαίτερη θερμομόνωση, διαπνοή των τοίχων και αντισεισμικότητα. Συνθέτοντας τις αρχές που διέπουν τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, σχεδιάστηκε ένα νέο κέλυφος για μια καλύτερης ποιότητας υγιεινή ζωή.

Πρόκειται για ένα διώροφο σπίτι συνολικής επιφάνειας 125τ.μ., 85τ.μ. το ισόγειο και 40τ.μ. ο όροφος, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στη χαμηλή κλίση του εδάφους. Αναλυτικότερα, στο ισόγειο φιλοξενούνται η κουζίνα-τραπεζαρία, τα δύο υπνοδωμάτια και οι βοηθητικοί χώροι, στον πάνω όροφο βρίσκεται το «χειμερινό σαλόνι», ενώ το «θερινό καθιστικό» τοποθετείται στο εξωτερικό κιόσκι προσφέροντας απρόσκοπτη θέα στον Παγασητικό κόλπο.

Αφού ολοκληρώθηκε η μελέτη και αδειοθοτήθηκε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, πριν από περίπου ένα χρόνο το ξεχωριστό αυτό σπίτι άρχισε να κατασκευάζεται. Πρώτα ολοκληρώθηκε η κατασκευή του ξύλινου σκελετού από εξειδικευμένους τεχνίτες και ακολούθησε η συμπλήρωση των κενών του ξύλινου φορέα, με την αμέριστη υποστήριξη ομάδας εθελοντών, με μείγμα άχυρου-πηλού. Αναλυτικότερα,  σύμφωνα με το σχεδιασμό για την κατασκευή του σπιτιού, στο πλαίσιο της φυσικής δόμησης, ανεγέρθηκαν ξύλινα πλαίσια τοιχίων τύπου «Larsen». Στο θεμέλιο πακτώθηκαν μεταλλικά αγκύρια στερέωσης των ξύλινων μελών, ενώ η στέγη αποτελείται από δοκάρια συγκολλητής ξυλείας με μόνωση ορυκτοβάμβακα και πλέγμα από εμποτισμένα καδρόνια για τη στήριξη των κεραμιδιών και τη δημιουργία ζώνης αερισμού.

Αναφορικά με τους τοίχους πλήρωσης, υιοθετήθηκε η παραδοσιακή μέθοδος κατασκευής μονολιθικών τοιχίων από «light straw-clay» (μείγμα άχυρου-πηλού) κατά την οποία επαλείφεται χειρωνακτικά το άχυρο με πηλό και νερό δημιουργώντας ένα ελαφρύ κολλώδες υλικό που στοιβάζεται στα κενά των τοιχίων. Είναι οικολογικό υλικό, φιλικό στο περιβάλλον και στην υγεία. Αξιοσημείωτο είναι πως η υγροσκοπική του ιδιότητα προσφέρει ισορροπία υγρασίας στον εσωτερικό χώρο και την απαιτούμενη  θερμομονωτική ικανότητα των τοίχων. Τέλος, την πλήρωση των τοιχίων ακολούθησε το σοβάτισμα, σε πρώτο στάδιο με άργιλο και στη συνέχεια με ασβέστη μέσα στον οποίο τοποθετήθηκε και σκόνη χρώματος.

Παράλληλα, για την υλοποίηση του υπαίθριου καθιστικού-bbq της κατοικίας, χρησιμοποιήθηκαν άλλες τεχνικές φυσικής δόμησης (cob, γαιόσακοι, πλιθιά).

© Copyright - Philippitzis & associates.