Εξοχική κατοικία με απρόσκοπτη θέα στον Παγασητικό

Τοποθεσία: Λεφόκαστρο, Πήλιο

Χρόνος κατασκευής: 2007-2010

Ο συνδυασμός της ανάλαφρης αίσθησης μιας «νησιώτικης και φωτεινής» κατοικίας με την στιβαρότητα ενός πέτρινου «πηλιορείτικου κτίσματος» καθιστά την κατοικία ένα «μεταιχμιακό» χώρο ανάμεσα στην ακρογιαλιά και το βουνό.

περισσότερα

Η κατοικία, βρίσκεται στο Πήλιο, σε μια πλαγιά με ελαιώνες που καταλήγει σε μια βραχώδη παραλία του Παγασητικού κόλπου με θέα το Τρίκερι.

Η σχεδιαστική αρχή που ακολουθήθηκε είναι αυτή της ήπιας παρέμβασης και της ομαλής ένταξης στο φυσικό περιβάλλον. Μεταξύ των κύριων στόχων συγκαταλέγονται το άνοιγμα του εσωτερικού χώρου προς το μοναδικό φυσικό περιβάλλον και η «συνομιλία» των γραμμών της κατοικίας με την μορφολογία και τις πτυχώσεις του εδάφους. Με αυτόν τον τρόπο, η κατοικία και ο προαύλιος χώρος μοιάζουν να αναδύονται από το φυσικό έδαφος και να εντάσσονται αρμονικά σε αυτό. Η διαμόρφωση του εξωτερικού περιβάλλοντα χώρου υπαγορεύεται από τεθλασμένες αλλά και καμπύλες χαράξεις που συνυπάρχουν, ενώ το σύμπλεγμα των όγκων σβήνει πάνω στην πλαγιά μέσα από πεζούλες και διαδοχικές κλίμακες. Ta επίπεδα του προαύλιου χώρου μοιάζουν να αποτελούν την ηχώ του κυματισμού της θάλασσας.

Η κατοικία αναπτύσσεται σε τρεις ορόφους. Οι σκάλες μέσα στο σπίτι και στον έξω χώρο ανακηρύσσονται σε κυρίαρχα και προκλητικά στοιχεία ροής και κυκλοφορίας. Η κάθετη επικοινωνία αποκτά ισχύ και το κύλισμα προς τα κάτω ή το κουραστικό ανέβασμα γίνεται μια περιπέτεια.

Αναλυτικότερα, στο υπόγειο στεγάζονται βοηθητικοί χώροι της κατοικίας καθώς και τέσσερα υπνοδωμάτια με το δικός τους λουτρό. Στο ισόγειο, όπου βρίσκεται η κεντρική είσοδος της κατοικίας, οργανώνονται οι βασικές κοινόχρηστες δομές της (κουζίνα, καθιστικό, τραπεζαρία) για την εύρυθμη λειτουργία και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενοίκων. Η κουζίνα, που βρίσκεται στην νοτιανατολική πλευρά του επιπέδου αυτού, διαθέτει ξεχωριστή ανεξάρτητη είσοδο η οποία επιτρέπει και την επικοινωνία με το υπαίθριο καθιστικό και bbq-φούρνο. Στον ενιαίο χώρο που έχει δημιουργηθεί στην «καρδιά» του ισογείου φιλοξενείται το καθιστικό με το τζάκι και η τραπεζαρία, ενώ στη βορειοδυτική πλευρά βρίσκεται το master υπνοδωμάτιο με το δικό του λουτρό. Τα δυο αυτόνομα υπνοδωμάτια του α’ ορόφου, με το δικό τους λουτρό το καθένα, συμπληρώνουν την κατοικία .

Όλοι οι χώροι διαθέτουν μεγάλα ανοίγματα τα οποία επιτρέπουν τον φυσικό φωτισμό και αερισμό χαρίζοντας παράλληλα στους ενοίκους πανοραμική άποψη του φυσικού περιβάλλοντος.

Με τη χρήση διαφορετικών υφών και γήινων χρωματισμών, το σύνολο της κατασκευής δημιουργεί την αίσθηση ενός οικείου και ζεστού χώρου, ο αρμονικός συνδυασμός των οποίων καθιστά την κατοικία αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού εξωτερικού περιβάλλοντος. Ο συνδυασμός της ανάλαφρης αίσθησης μιας «νησιώτικης και φωτεινής» κατοικίας με την στιβαρότητα ενός πέτρινου «πηλιορείτικου κτίσματος» καθιστά την κατοικία ένα «μεταιχμιακό» χώρο ανάμεσα στην ακρογιαλιά και το βουνό.

© Copyright - Philippitzis & associates.